Marte meo metoden er udviklet af hollandske Maria Aarts i 1987. Marte meo betyder – ved egen kraft. Maria Aarts udviklede metoden ved at studere det naturlige samspil i velfungerende familier, så hun bedre kunne støtte familier med vanskeligheder. På den måde definerede hun disse marte meo principper, som kan understøtte det sunde og udviklende samspil mellem børn og voksne. Jeg vil i en blog-serie undervise i de 5 grundlæggende marte meo principper.

Se 1. marte  meo princip her

Se 2. marte meo princip her

Metoden består kort sagt af 5 grundlæggende principper samt brug af video optagelse i terapien. En typisk marte meo forløb tager 4-6 gange. Det vil sige 4-6 gange, hvor der bliver filmet i dagligdags situationer og efterfølgende tilbage meldt til forældre. En meget karakteristisk ting ved marte meo er at vi som udgangspunkt kun bruger positive klip, når vi viser klip til forældrene. Det gør vi ud fra devisen om, at det vi som mennesker fokuserer på, vokser. Så når forældrene ser sig selv agere støttende, varmt, kærligt, med lederskab, eller anden positiv fremtoning i klippene, så vil den type adfærd blive mere og mere tydeligt i samspillet.

Den fejlfinder kultur vi desværre lever i, får altså ikke særlig gode vilkår i et marte meo forløb. Heldigvis.

Jeg vil lige skynde mig at indskyde at metoden bruges også i daginstitutioner, plejehjem og i skolen i samspillet mellem lærer og elever. Det er altså en bred vifte af muligheder, hvor metoden kan bruges. Jeg arbejder mest med familier, så derfor er det det jeg skriver mest om.

Jeg vil i fem indlæg den kommende tid lave en kort præsentation af de fem grundprincipper og hvordan du som forældre kan støtte dit barn gennem disse 5 grundprincipper i dagligdagen.

De fem principper er:

1)At se og følge initiativ. (LÆS HER)

2)At positivt bekræfte barnets initiativer (LÆS HER)

3)At sætte ord på barnets og egne initiativer

4)Turtagning

5)Positivt ledelse

Stay tuned!!

Tina Josephine Fjordholm

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *